Blog

Ga met medewerkers in gesprek over hun baan!

Medewerkers werken door tot hun 68e levensjaar. Intussen verandert  de arbeidsmarkt ingrijpend onder invloed van technologische ontwikkelingen. 45+medewerkers hebben al een hele loopbaangeschiedenis achter zich, maar nog 50% van hun loopbaan vóór zich. Zitten zij nog op de juiste plek, hebben zij straks nog een baan die bij hen past? De training Duurzame Inzetbaarheid helpt om hierover in gesprek te gaan met uw medewerkers. Op 31 oktober en 1 november vonden bij Argez de eerste trainingen plaats.

Waarom in gesprek met 45+medewerkers?

Straks is een op de drie medewerkers 45+. Het is belangrijk dat deze werknemers actief bezig blijven met hun loopbaan. Wie doorgaat met werk dat niet passend is, valt op een goede dag (fysiek of mentaal) uit. U kunt uw medewerkers helpen door het gesprek met hen aan te gaan. Om bij te schakelen als dat nodig is en verzuim van 45+medewerkers in de toekomst te voorkomen.

Dit doen we tijdens de training:

• We nemen de actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt onder de loep. Wat betekenen deze voor uw bedrijf en de medewerkers?
• Wat houdt het 45+ Ontwikkeladvies in?
• Hoe kunt u het gesprek aangaan met medewerkers over hun werk en de toekomst daarvan? Aan de hand van een aantal casussen gaan we hiermee oefenen.

De training is een co-product van Liesbeth Wienia van Argez en Inez van der Meer, loopbaanadviseur en specialist in re-integratie, coaching & training. Inez van der Meer zal de training verzorgen.

Traject Ontwikkeladvies voor 45+ medewerkers

Deze training maakt deel uit van het Traject Ontwikkeladvies voor 45+ medewerkers, en vindt plaats met financiële steun van het Ministerie van Sociale Zaken. Daarom zijn er aan deelname geen kosten verbonden.

Succesverhaal 45+

 Ik ben mijn eigen bedrijf voorspoedig gestart door me onder andere bezig te houden met het 45+ Ontwikkeladvies, een subsidie vanuit het ministerie gericht op duurzame inzetbaarheid. Het sluit goed aan bij wat ik graag doe: het begeleiden van werknemers die langdurig ziek zijn (re-integratie tweede spoor). Mijn visie is dat je langdurig verzuim heel vaak goed kunt voorkomen (!) door er eerder aandacht aan te besteden. En dat kan bijv. voor het 45+ ontwikkeladvies. Werknemers maken dan in een verkort loopbaantraject van een paar gesprekken pas op de plaats.

Ik wil heel graag mijn succesverhaal met jullie delen. Het betreft een werkneemster van Nivo Noord, een van de grotere schoonmaakbedrijven in Noord Nederland. Zij heeft zelf beschreven wat het ontwikkeladvies haar heeft opgeleverd!Een aantal weken geleden deed Nivo Noord mij het aanbod om met een zelfstandig Loopbaancoach in gesprek te gaan. Dit in het kader van het 45+ Ontwikkeladvies. Omdat ik het schoonmaak vak al vele jaren doe maar het spannende eraf is, leek me dat wel wat, een nieuwe uitdaging. Zodoende heb ik een afspraak gemaakt met zelfstandig Loopbaancoach Inez van der Meer. Tijdens dit gesprek is samen afgesproken dat ik mij verder zou gaan verdiepen in het sociale werk en of er ook BBL plekken (werken en leren tegelijk) zijn voor activiteiten begeleidster, een richting die mij op dat moment erg aansprak. Ik ben werkzaam als schoonmaakster op de locaties van Frion te Zwolle. Dit is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke handicap. Op mijn werk zie ik dat werknemers in de zorg naast zorgtaken ook veel computerwerk doen, zoals het maken van verslagen. Door hierover na te denken kwam ik tot de conclusie dat deze functie niet bij mij past. Daarnaast kwam ik erachter dat de functie van activiteiten begeleider er niet meer (veel) is door reorganisaties binnen de zorg. Dus ben ik verder gaan onderzoeken wat voor werk verder bij me past.  Mijn vader is altijd vrachtwagen chauffeur geweest, een beroep dat me altijd heeft aangesproken. Ik ben opgegroeid in de jaren ‘80 en toen ik een opleiding moest kiezen durfde ik niet de stap te maken om het chauffeurs vak in te gaan. Toch heb ik altijd graag chauffeur willen zijn en deze wens nooit (helemaal) losgelaten.  Met die gedachte in mijn hoofd fiets ik naar mijn werk en opeens zie ik twee dames achter het stuur van een vrachtwagen zitten. ‘’Dat wil ik ook!’’ besef ik mij. Terug van mijn werk heb ik gelijk actie ondernomen door contact op te nemen met opleidingsinstituut Van Buuren. Er is een afspraak gemaakt voor een intake gesprek en daarbij mag ik ook achter het stuur zitten om uit te vinden of het me iets lijkt! Daarna volgt een oriëntatie in welke branche ik zou willen werken. Werk is er genoeg want het is een opleiding met baangarantie. Ik ga deze uitdaging aan! 
     

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!